Op zoek naar een unieke tafel op maat? Onze kloostertafel is robuust, rustiek en authentiek. Onze kloostertafels worden allemaal volledig met de hand op maat gemaakt. U treft in ons atelier geen grote machines aan. Wij werken nog volgens het oude ambacht. Wij borstelen en schuren ons hout volledig met de hand. Tijdrovend? Jazeker! Maar alleen op deze wijze, komen de tekeningen van het hout volledig tot hun recht. Grote machines voelen het hout niet, zoals wij doen. Door volledig handwerk, weten wij precies wat elke handeling teweeg gaat brengen in het uiteindelijke resultaat. Hierdoor krijgt u gegarandeerd een authentieke en rustieke kloostertafel.

Gaat uw voorkeur naar een rauwe kloostertafel met veel tekeningen zoals groeven, noesten en kuilen? Of gaat uw voorkeur naar een wat strakkere tafel met minder tekeningen in het hout? Wij vervaardigen uw tafel op maat, geheel naar uw wensen!

Standaard heeft u de keuze uit 3 type tafels:
 1. Licht rustiek: Een licht rustieke tafel heeft relatief weinig oneffenheden in het hout. Planken worden veelal geschaafd en dit zorgt ervoor dat de tafelbladen een gladder oppervlak hebben, met weinig kuilen en slechts ondiepe groeven.
 2. Normaal rustiek: Een normaal rustieke tafel, heeft groeven, nerven en tekeningen welke zijn ontstaan door de tijd. Het tafelbad blijft functioneel, maar kent gleuven en kuilen die in het hout geslepen zijn door zon, regen, wind, zand en dier.
 3. Extra rustiek: Een extra rustieke tafel kent tekening ontstaan door weersinvloeden, maar ook door mens en dier. Dit tafelblad heeft diepe groeven, noesten en nerven welke de tafel een unieke uitstraling geven, getekend door de tand des tijds.

Wij selecteren het benodigde hout voor uw tafel op maat in overleg met u als klant. Wanneer u uw wensen met betrekking tot uw kloostertafel heeft kenbaar gemaakt, gaan wij over tot het selecteren van de planken en balken welke overeenkomen met uw wensen. Middels foto’s en video’s kunnen wij u desgewenst op de hoogte houden van de voortgang van uw kloostertafel. Op deze manier kunt u het gehele productieproces van A tot Z volgen. En kunnen wij in samenspraak met u, uw droomtafel realiseren. Het is uiteraard ook mogelijk om tussentijds een bezoek te brengen aan ons atelier en de productie van uw kloostertafel in ons atelier te zien.

Waarom een kloostertafel op maat van MoodsWood?

 • Door de kleinschaligheid van ons bedrijf, krijgt u direct contact met een van ons wanneer u contact met ons opneemt.
 • Door onze ruime ervaring, kunnen wij u van een deskundig advies voorzien.
 • Echt maatwerk van A tot Z.
 • Wij geven levenslange garantie op de constructie van onze kloostertafels.
 • U blijft bij ons betrokken bij het gehele productieproces, vanaf de selectie van de planken tot het eindresultaat middels foto’s en video’s of een bezoek aan ons atelier.
 • Bezorgmogelijkheid door heel Nederland en Vlaams-België.
 • Ook na aankoop staan wij u nog graag voor u klaar!

Een tafel op maat van Barnwood

Wij maken voor onze kloostertafels veelal gebruik van ca 150 tot 300 jaar oud eiken barnwood. Dit hout is afkomstig van oude boerderijen, huizen, kastelen en schuren. De naam barnwood is afkomstig van de term voor schuren, ook wel ‘barns’ genoemd, welke in de afgelopen jaren zijn afgebroken.

Veelal is barnwood afkomstig van naaldbomen. Maar wij gebruiken geen naaldhout in onze tafels. Dit hout is zachter dan eiken. En alleen door het gebruik van eiken kunnen wij de kwaliteit en authenticiteit van onze tafels garanderen. De balken uit oude huizen en boerenschuren, verwerken wij veelal tot de poten van onze tafels.

Een massief eiken tafelblad heeft een gewicht van ca 80-100 kg. Dit gewicht vereist een robuust en solide onderstel. Door het gebruik van oud eiken balken in onze onderstellen, kunnen wij de kwaliteit leveren waar wij voor staan.

Tafel op maat: het ontwerp

Een kloostertafel bestaat veelal uit meerdere panelen, welke worden verlijmd middels pen-en-gat verbindingen. Maar ook een kloostertafel uit lange planken is mogelijk. Elke plank in onze tafelbladen wordt specifiek geselecteerd, om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke blad een rustig en passend geheel vormt. Hiervoor gaat elke plank meerdere keren door onze handen. Een kloostertafel kunnen wij in elke gewenste maatvoering leveren. Wij zijn gespecialiseerd in het maken van  een XXL tafel. Maar ook een ronde of ovalen tafel behoort tot de mogelijkheden.

Hiernaast heeft u de keuze uit diverse onderstellen. Gaat uw voorkeur uit naar poten met sierlijke krullen? Of wilt u liever strakke poot in een A-vorm? Wij hebben ook poten, volledig naar ons eigen ontwerp: de poten type ‘feche’. Hierdoor heeft u gegarandeerd een unieke kloostertafel, welke u nergens zult aantreffen. Alle tafels worden voorzien van een dikke onderbalk, dit zorgt voor een solide constructie, die staat als een huis.

Het tafelblad:

Standaard bestaat het blad van een kloostertafel uit 2 panelen tot een lengte van 260 cm. Bij een tafel vanaf 260 cm bestaat het blad uit 3 panelen. `Ook een blad bestaande uit alleen lange planken en geen panelen behoort tot de mogelijkheden. Het is echter wel aan te bevelen, te kiezen voor kopplanken bij lange planken, omdat dit de solide constructie van het tafelblad ondersteunt.

Standaard heeft u de keuze uit 5 type poten:
 1. A-poten
 2. H-poten
 3. Ornamentpoten met krullen
 4. Ornamentpoten met punten
 5. Kruispoten

Hiernaast bestaat er ook de mogelijkheid voor stalen A-poten. Ook stalen poten worden voor u op maat gemaakt bij uw tafelblad. Wilt u van uw tafel met stalen onderstel een echte blikvanger in uw woning maken? Combineer de strakke stalen poten dan met een oud eiken onderbalk.

De onderbalk kan op 2 manieren aan het blad worden bevestigd:
 1. Op 1 punt rust het tafelblad op het kruis, dat aan de onderbalk wordt bevestigd.
 2. Op 2 punten rust het tafelblad op het kruis, dat wat verder uit elkaar wordt geplaatst. Dit geeft een robuustere uitstraling aan de tafel. Maar zorgt ook voor een degelijke constructie, die staat als een huis.

Bovenstaande constructies zijn beiden enorm stabiel en vormen een solide constructie. Maar met name bij een grotere afmeting van de tafel, krijgt de tafel bij optie 2 een robuustere uitstraling. Het blad rust dan niet op 1, maar op 2 bevestigingspunten.

De afwerking

Wij polijsten al onze kloostertafels. Door een polijstbeurt, zijn onze kloostertafels vrij van splinters en is de kans dat vocht in de tafel trekt minimaal. Door het polijsten sluit de houtvezel zich namelijk.

Het is echter mogelijk uw tafel een volledige extra polijstbeurt te geven. Hierdoor krijgt uw kloostertafel een licht spiegeleffect. Deze extra polijstbeurt laat uw tafel glimmen en maakt hem nog gladder. Dit is met name prettig bij het afnemen van de tafel, als u op uw kloostertafel heeft gemorst. Maar ook wordt het hout dieper van kleur en worden de tekeningen in het hout geaccentueerd.