Kloostertafels

Een eettafel is een blikvanger in elke ruimte. Eten doen we elke dag. Eten is een rustpunt in onze dag. In de hectiek van elke dag, is het heerlijk om in alle rust te genieten van een lekkere maaltijd. Gezellig samen aan tafel, worden er heel wat gesprekken gevoerd. Maar ook gebruiken we onze eettafel vaak als werktafel, hobby-tafel, speeltafel voor onze kinderen of spelen we er samen een gezelschapspel. En natuurlijk genieten we er gezellig samen van een lekker hapje en drankje. En wordt gezellig gekletst en ook worden er serieuze gesprekken gevoerd.Er wordt gelachen en gehuild. Een eettafel is zoveel meer dan een plek waar je eet! Hierdoor krijgt een eettafel een geheel eigen geschiedenis en verhaal.

Onze kloostertafel

Oud eiken met een geschiedenis van zo’n 200-300 jaar, vormt de basis voor onze kloostertafels. Ons oude eiken kent een vaak eeuwen oude geschiedenis als bijvoorbeeld villa, kasteel, schuur of boerderij. Met onze kloostertafel haalt u een uniek stukje geschiedenis in huis. Geen kunstmatig verouderde planken, maar écht oud massief eiken. Wij maken onze tafels met aandacht voor u als klant, vakkennis en een enorme passie voor ons werk! Wij verdoezelen de leeftijd van ons zeer oude eiken niet. Maar laten onze kloostertafels zelf hun verhaal vertellen. De natuurlijk aanwezige patina vormt de kleur van uw kloostertafel. Wij kleuren onze kloostertafels niet met chemische middelen, zoals ammoniak. Ons oude eiken is van nature al ontzettend mooi! Dit hoeft niet gekleurd te worden, vinden wij.

Oude ambacht

Onze kloostertafel is robuust, rustiek en authentiek. Elke kloostertafel wordt volledig ambachtelijk op maat gemaak naar wens van onze klanten. U treft bij ons geen grote machines aan. Wij werken nog volgens het oude ambacht. Wij borstelen en schuren ons hout volledig met de hand. Tijdrovend? Jazeker! Maar alleen op deze wijze, komen de tekeningen van het hout volledig tot hun recht en krijgen onze kloostertafels hun unieke uitstraling. Grote machines voelen het hout niet, zoals wij doen. Door volledig handwerk, weten wij precies wat elke handeling teweeg gaat brengen in het uiteindelijke resultaat. Dit maakt elke tafel écht uniek!

Gaat uw voorkeur naar een geleefde kloostertafel met veel tekeningen zoals groeven, noesten en kuilen? Of gaat uw voorkeur naar een wat praktischere tafel met minder tekeningen in het hout? Oud eiken kent niet alleen ontzettend veel variatie in tekeningen in de planken, maar ook in kleur. De planken en balken kennen ontzettend veel variatie, van licht tot donker. U heeft daarom bij ons de mogelijkheid om zelf de planken voor uw kloostertafel uit te zoeken. De oud eiken planken vormen natuurlijke de basis voor elke kloostertafel. Door onze klanten van A tot Z te betrekken bij het ambachtelijke productieproces kunnen wij écht maatwerk leveren. 

En wilt u uw kloostertafel graag helemaal compleet maken….? Kies dan voor een bijpassende bank op maat bij uw tafel! Hiermee creëert u eenvoudig voldoende zitruimte voor meerdere personen en het staat natuurlijk ook geweldig!

.

Elke kloostertafel: een ontwerp op maat

Een kloostertafel bestaat standaard uit meerdere panelen, welke worden verlijmd middels pen-en-gat verbindingen. Maar ook een kloostertafel uit enkel lange planken is mogelijk. Elke plank in onze tafelbladen wordt specifiek geselecteerd, om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke blad een rustig en passend geheel vormt. Hiervoor gaat elke plank meerdere keren door onze handen. Een kloostertafel kunnen wij in elke gewenste maatvoering leveren. Ook een XXS of XXL, een ovale of ronde tafel behoort tot onze mogelijkheden.

Hiernaast heeft u ook de keuze uit diverse onderstellen. Gaat uw voorkeur uit naar klassieke poten met sierlijke krullen? Of wilt u liever strakke poten in een H- of  A-vorm? Wij hebben ook poten, volledig naar ons eigen ontwerp. Hierdoor heeft u gegarandeerd een unieke kloostertafel, welke u nergens anders aan zult treffen. Alle  kloostertafels worden voorzien van een dikke onderbalk,  Dit zorgt voor een solide constructie, die staat als een huis. Wij geven dan ook een levenslange garantie op de constructie van onze kloostertafels.

Mocht u kiezen voor een bijpassende bank op maat, vervaardigen wij deze uit hetzelfde type hout als uw tafel. En wordt de bank voorzien van poten naar keuze. Dit kunnen al dan niet dezelfde poten zijn, als de poten van uw tafel. Zo vormt uw eethoek ook echt een geheel.

De afwerking

Al onze kloostertafels borstelen en schuren wij met de hand en en worden vervolgens gepolijst. Hierdoor sluit de houtvezel en is uw kloostertafel vrij van splinters. Het is mogelijk uw kloostertafel te voorzien van een extra polijstbeurt. Hierdoor krijgt uw kloostertafel een lichte glans en voelt uw kloostertafel extra glad aan. Dit is met name erg prettig bij het afnemen van uw kloostertafel.

Onze kloostertafels vergen weinig onderhoud. Wanneer u onverhoopt vocht morst op uw kloostertafel, volstaat het afnemen met een droge doek. In tegenstelling tot veel gelakte tafels, krijgt u in onze kloostertafels geen onsierlijke witte kringen wanneer u bijvoorbeeld een hete kop thee op uw kloostertafel zet.

Nieuwsgierig naar hoe wij een kloostertafel maken?! Of wilt u graag zien welke modellen en afwerkingen er zoal mogelijk zijn? Wij hebben onze werkwijze en mogelijkheden stap voor stap voor u samengevat in beeld: in 4 stappen naar uw kloostertafel.

Barnwood

Wij maken voor onze kloostertafels gebruik van barnwood. Dit hout is afkomstig van oude schuren (barns), kastelen, boerderijen etc. welke in de afgelopen jaren zijn afgebroken. Wij kopen ons hout al jaren zelf in. Veelal is ons oude eiken afkomstig uit Zuid-Europa: Spanje, Portugal, maar ook uit Frankrijk importeren wij oud eiken. Veelal is barnwood afkomstig van naaldbomen. Maar wij gebruiken geen naaldhout in onze tafels. Dit hout is veel zachter dan eiken. En alleen door het gebruik van eiken kunnen wij de kwaliteit van onze tafels garanderen.

De balken uit oude huizen en boerenschuren, verwerken wij veelal tot de poten van onze tafels. Een massief eiken tafelblad heeft een gewicht van ca 80-100 kg. Dit vereist een robuust en solide onderstel. Door het gebruik van oud eiken balken, kunnen wij de kwaliteit leveren waar wij voor staan. U krijgt dan ook een levenslange garantie op de constructie van uw tafel.